Bin Fen, hazer Fen

odtu3

ODTÜ Rektörü Ahmet Hoca beni San Francisco’da bulup Senatonun bana bir onur ödülü vermek istediğini söyleyince ilk tepkim ‘ama hocam ben Boğaziçi’liyim’ oldu. Gülme faslından sonra bu ödülün öyküsünü dinledim ve derhal ülkeme gidip Ankara’da olmam gerektiğini düşündüm. Çok sevgili dostlarımın yarısı, çalışanlarımın çoğunluğu hep ODTÜlü oldu. Bornova Anadolu Lisesi’nin mezunlarının çoğunluğunu yıllarca ODTÜ’ye yollama geleneğinden dolayı ODTÜ’lü olacağımı Ankara’da okuyacağımı düşünerek büyüdüm. Son virajda Boğaziçi’ni seçince de sonrasında hep tatlı rekabet ile geçti zaman: ‘biz boğaziçililer siz ODTÜlüler’ diye. Hem yılların hayıflanması hem rekabeti hepsi sona erdiği için pek mutluyum. Tüm Senato’ya artık ben fahri bir ODTÜ’luyum dedim, hepsi başlarını salladılar, sanırım onaylandım!

 

odtu2

Heykeltraş Mehmet Akşoy ödül töreninden önce Hazerfen Çelebi adlı bir heykelin açılışı yaptı. ODTÜ’nün kültür merkezine bakan tepesinde aşağıya uçacakmış gibi kanatlarını açmış bir heykel. Osmanlı’nın en değerli bilim adamlarından biri olan ve isminin anlamı ‘bin bilim/fen—hazer fen’ olan Hazerfenin gölgesinde bilimi ve ODTÜ’yü kutlamak istediğini söyledi.

 

odtu1

İstiklal savaşı şehitleri için saygı duruşu, sonra klasik müzik dinletisi ile başladı tören; üstün hizmet ödülü sahibi Profesör Naili Pertev Boratav ve Profesör Ayhan Ulubelen gibi iki dev çınarın cumhuriyet için yaptıklarını dinledik.

Baştan sona Ankara, baştan sona bilim ve sanat, baştan sona ODTÜ. Ne mutlu bana

 

Bu yazı Genel kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.